Tipy a triky na chudnutie
Mäso a mäsové výrobky
Pri výbere dbajte na vysokú kvalitu a vhodné spracovanie. Preferujte chudé mäso (kuracie, morčacie), ktoré obsahuje menej tuku ako červené mäso (hovädzie, bravčové, teľacie), ktoré by ste mali obmedziť na 1 -2 porcie za týždeň.
Olej
Začnite používať rastlinné oleje, ako je panenský olivový, repkový olej či ľanový. Ľanový a vlašský olej sú výborným zdrojom esenciálnych omega 3 mastných kyselín.
Mliečne výrobky
Mliečne výrobky je možné konzumovať v rôznych formách - mlieko, syry, jogurty. Pri výbere uprednostňujte nesladené mliečne výrobky. Fermentované mliečne výrobky, vďaka vyššiemu obsahu probiotík, ulahodia vášmu črevnému mikrobiómu.
Vajíčka
Ak sa Vám spája konzumácia vajec s vysokým cholesterolom, máme pre vás vysvetlenie. Jeden vaječný žĺtok obsahuje viac ako 200 mg cholesterolu. Vaječný bielok je zdrojom plnohodnotných bielkovín a aminokyselín, ktoré si telo nedokáže samo vyrobiť. Do svojho jedálnička zaraďte 3 vajíčka týždenne, pričom samotný vaječný bielok môžete konzumovať v neobmedzenom množstve.
Ryby
Ryby sú bohaté nielen na bielkoviny, ale aj vitamín D a selén. Vďaka nízkemu obsahu nasýtených tukov si pravidelnou konzumáciou nielen vylepšíte postavu, ale aj znížite riziko úmrtia na ochorenie srdca.
Ryba v konzerve takisto obsahuje všetky prospešné látky. Ak dbáte na svoju líniu, siahnite po rybách vo vlastnej šťave alebo v slaných nálevoch.
Pečivo
Ak patríte k milovníkom čerstvého pečiva, siahnite po celozrnných výrobkoch. Jačmenné, pšeničné, ražné, grahamové pečivo alebo cestoviny obsahujú viac vlákniny, vitamínov a minerálov.
Patria tak k výživovo pestrejším a aj ich glykemický index je nižší, ako u klasického pečiva alebo cestovín.
Tip pre vás
Vyskúšajte zmiešať celozrnné cestoviny s klasickými cestovinami v pomere, ktorý vám chuťovo vyhovuje. Postupne ako si budete zvykať na chuť celozrnných cestovín, môžete začať klasické cestoviny uberať a pridávať celozrnné.
Ak nemáte čas na dlhé státie v kuchyni, cestoviny zmiešajte s mrazenou alebo konzervovanou zeleninou, doplňte vareným vajíčkom alebo konzervovaným tuniakom a fantastické jedlo máte mrknutím oka na svete. Dobrú chuť.
Linka pre zdravie
Neviete si rady a chcete pomôcť? Zavolajte nám na 0850 850 888 a náš tím odborníčok vám poradí.
Volať môžete každý pracovný deň od 8:30 do 12:00 a od 12:30 do 15:30. Poradenstvo je bezplatné, platíte len cenu hovoru.