Tipy a triky na chudnutie

chicken-leg.png

Mäso a mäsové výrobky

Pri výbere dbajte na vysokú kvalitu a vhodné spracovanie. Preferujte chudé mäso (kuracie, morčacie), ktoré obsahuje menej tuku ako červené mäso (hovädzie, bravčové, teľacie), ktoré by ste mali obmedziť na 1 -2 porcie za týždeň.

milk-bottle.png

Olej

Začnite používať rastlinné oleje, ako je panenský olivový, repkový olej či ľanový. Ľanový a vlašský olej sú výborným zdrojom esenciálnych omega 3 mastných kyselín.

milk.png

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky je možné konzumovať v rôznych formách - mlieko, syry, jogurty. Pri výbere uprednostňujte nesladené mliečne výrobky. Fermentované mliečne výrobky, vďaka vyššiemu obsahu probiotík, ulahodia vášmu črevnému mikrobiómu.

egg-packaging.png

Vajíčka

Ak sa Vám spája konzumácia vajec s vysokým cholesterolom, máme pre vás vysvetlenie. Jeden vaječný žĺtok obsahuje viac ako 200 mg cholesterolu. Vaječný bielok je zdrojom plnohodnotných bielkovín a aminokyselín, ktoré si telo nedokáže samo vyrobiť. Do svojho jedálnička zaraďte 3 vajíčka týždenne, pričom samotný vaječný bielok môžete konzumovať v neobmedzenom množstve.

seafood-fish.png

Ryby

Ryby sú bohaté nielen na bielkoviny, ale aj vitamín D a selén. Vďaka nízkemu obsahu nasýtených tukov si pravidelnou konzumáciou nielen vylepšíte postavu, ale aj znížite riziko úmrtia na ochorenie srdca.

bread.png

Pečivo

Ak patríte k milovníkom čerstvého pečiva, siahnite po celozrnných výrobkoch. Jačmenné, pšeničné, ražné, grahamové pečivo alebo cestoviny obsahujú viac vlákniny, vitamínov a minerálov.

Patria tak k výživovo pestrejším a aj ich glykemický index je nižší, ako u klasického pečiva alebo cestovín.

Tip pre vás

Vyskúšajte zmiešať celozrnné cestoviny s klasickými cestovinami v pomere, ktorý vám chuťovo vyhovuje. Postupne ako si budete zvykať na chuť celozrnných cestovín, môžete začať klasické cestoviny uberať a pridávať celozrnné.

Ak nemáte čas na dlhé státie v kuchyni, cestoviny zmiešajte s mrazenou alebo konzervovanou zeleninou, doplňte vareným vajíčkom alebo konzervovaným tuniakom a fantastické jedlo máte mrknutím oka na svete. Dobrú chuť.

Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!