Toto sú 4 najčastejšie kožné problémy, ktoré si môžete doniesť z kúpaliska.

1. Keď je problémom chlór

Nemusíte byť na chlór alergický. Stačí zvýšená citlivosť, ktorá sa prejaví svrbením, červenou kožou alebo žihľavkou - svrbivými hrčkami. Nejde o alergiu, ale o dráždivú dermatitídu, ktorú spôsobuje precitlivenosťou na prirodzenú dráždivú látku.

2. Ani krok bez šľapiek

Poznáte atletickú nohu? Aj keď sa atletike nevenujete, ľahko k nej môžete prísť na kúpalisku, v saune či v šatni v akvaparku. Atletická noha je ľudové pomenovanie mykózy kože na nohách, ktorú spôsobujú huby s názvom dermatofyty. Táto vysoko nákazlivá hubová infekciu sa prejavuje svrbením, popraskanou kožou, ktorá sa odlupuje, alebo pľuzgiermi - najmä medzi prstami.

3. Žiadne spoločné uteráky

Ďalšia hrozba číha v uterákoch. Tie môžu byť živnou pôdou pre vírusy a baktérie. Práve cez spoločne používaný uterák sa prenáša bakteriálna infekcia s exoticky znejúcim názvom impetigo. Prejavuje sa pľuzgiermi, ktoré sa veľmi rýchlo prenášajú a postihujú najmä tých najmenších – školákov a predškolákov.

4. Kurie oko to nie je ...

Podobným spôsobom ako impetigo – zdieľaním spoločného uteráka, obuvi či manikúry - sa prenáša vírusová infekcia kontagiózne moluskum. Spoznáte ju podľa zhlukov ružových alebo telových hrbolčekov na koži, najmä na rukách a na nohách. Kožné bradavice postihujú odhadom až tretinu detí a mladistvých. Našťastie nejde o zdravotne závažné ochorenie, ktoré u zdravých ľudí po čase vymizne.

Pálenie, svrbenie, vyrážky. Poistenci Dôvery môžu na rýchlu konzultáciu svojho kožného problému s lekárom využiť možnosť bezplatného kožného vyšetrenia online.