Pre lepšiu orientáciu v správnej životospráve sme pre darcov krvi pri príležitosti ich svetového dňa (14. júna) pripravili receptár: 12 jednoduchých receptov, v ktorých sme použili suroviny pre dobrú krv.

Prípravu sme zverili do rúk najpovolanejším – tímu spoločnosti Planeat, ktorú reprezentuje odborník na životosprávu Michal Páleník.

„Bez vitamínu C, kyseliny listovej, vitamínu B6 a B12 by sa červená krvinka nevytvorila, aj keby mala k dispozícii veľkú zásobu železa,“ vysvetľuje Michal Páleník.

Železo + vitamíny

Fantastickým zdrojom železa je hovädzie mäso, šošovica, cvikla, čučoriedky. Nachádza sa aj v tmavozelenej zelenine, orechoch, semienkach či v celozrnných obilninách. Zdrojom vitamínov potrebných pre krvotvorbu je zase čerstvá zelenina a strukoviny.

Aby ste vedeli, ako ich efektívne zaradiť do svojho jedálnička, máme pre vás skvelú pomôcku: na sociálnych sieťach neziskového projektu Moja krvná skupina postupne zverejníme 12 videonávodov, v ktorých sú tieto suroviny skombinované tak, aby boli prospešné pre vaše zdravie aj pre vašu krv.

Môžete si s nami pripraviť zdravé raňajky, rýchle snacky či vyvážené večere - nielen pred plánovaným odberom.

Mojakrvnaskupina.sk nájdete na sociálnych sieťach:

https://www.instagram.com/mojakrvnaskupina.sk/


https://www.facebook.com/Mojakrvnaskupina.sk

Prajeme vám dobrú chuť