Záchranári majú vo sviatočnom období plné ruky práce, preto je dobré vedieť, ako podať prvú pomoc. Zapojte sa na našich sociálnych sieťach Facebook, Instagram a TikTok.do súťaže o skvelý Heimlichov pulóver, vďaka ktorému si poradíte aj v takejto situácii.

Rýchlo podaná prvá pomoc je pri dusení sa akýmkoľvek predmetom veľmi dôležitá. Efektívnym úkonom je Heimlichov manéver, ktorý už pomohol zachrániť tisícky životov po celom svete a môže pomôcť aj pri vianočnom stole. Viete, ako ho správne vykonať?

  1. Preverte situáciu: v akom stave je postihnutá osoba? Ak nemôže dýchať, dusí sa, neodpovedá či nie je schopná artikulácie alebo nedokáže kašľať, bezodkladne začnite s Heimlichovym manévrom.
  2. Päť úderov medzi lopatky: začnite priamymi údermi dlane medzi lopatkami postihnutej osoby. Ak sa podarí odstrániť predmet napríklad pri treťom údere, ihneď tento úkon ukončite. Úderov môže byť maximálne päť. Po neúspešných piatich úderoch začnite vykonávať Heimlichov manéver.
  3. Heimlichov manéver: Vyhmatajte si kompresný bod v nadbrušku, čiže medzi hrudnou kosťou a pupkom. Postavte sa tesne za postihnutú osobu. Jednu ruku (zovretú v päsť) priložte palcovou stranou na kompresný bod. Dlaň druhej ruky priložte na malíčkovú časť zovretej päste. Vykonajte 5 prudkých stlačení nadbruška smerom dozadu hore.
  4. Striedajte úkony: Ak nie je ani Heimlichov manéver efektívny, striedajte 5 úderov medzi lopatky s 5 kompresiami nadbruška.
  5. Masáž hrudníka: Ak postihnutý stratí vedomie, začnite s kompresiami hrudníka a bezodkladne zavolajte záchrannú službu na čísle 155 alebo 112.

Cieľom Heimlichovho manévru je dostať cudzí predmet von z dýchacích ciest. Základom je vytvoriť tlak, ktorý sa prenesie na bránicu. Bránica zatlačí na pľúca, kde vznikne pozitívny tlak, vďaka čomu sa cudzí predmet môže posunúť bližšie k hrtanu alebo sa tým uvoľní hltan.

Pri Heimlichovom manévri je pravdepodobný výskyt vnútorných zranení spôsobený prevádzaním prudkých úderov a kompresií na telo postihnutého. Preto aj po úspešne vykonanom Heimlichovom manévri privolajte záchrannú službu alebo nechajte postihnutú osobu bezodkladne vyšetriť u lekára.


Sveter_-4.png



Aj počas vianočných sviatkov sa vám môžu udiať rôzne situácie, keď vám zaskočí. Presne pre tieto chvíle sme vytvorili špeciálny fashion kúsok a zdravotnícku pomôcku v jednom.

Špeciálne navrhnutý dizajn vás presne navedie na správne vykonanie Heimlichovho manévru. A už vás na Vianoce nič nezaskočí.