Do šesť rokov trvajúceho výskumu sa zapojilo takmer 60-tisíc diabetikov 2. typu. Zber údajov prebiehal počas pravidelných lekárskych prehliadok formou dotazníkov, kde účastníci štúdie sami hodnotili rýchlosť svojho jedenia. Medzi tými, ktorí tvrdili, že jedia pomaly, bol obézny zhruba každý piaty človek. Z tých, čo označili, že jedia normálnou rýchlosťou, bola obézna tretina a medzi rýchlymi jedákmi bol obézny až takmer každý druhý účastník výskumu.
Tí, čo jedli pomaly, mali navyše v porovnaní s ďalšími dvoma skupinami tiež menší obvod pása a nižšie BMI. Štúdia teda potvrdila zistenia vedcov z minulosti. Už dávnejšie totiž výskumy poukázali na to, že príliš rýchle jedenie môže podporiť vznik metabolického syndrómu a obezity.
Rýchlosť, s akou mnoho ľudí do seba hádže jedlo, nestačí hormónom prítomným v čreve, aby povedali mozgu, že má prestať jesť. Rýchle jedenie tiež spôsobuje väčšie výkyvy hladiny cukru v krvi, čo môže viesť k inzulínovej rezistencii.