Slovníček

Nerozumiete niektorej diagnóze či medicínskemu pojmu? V slovníčku nájdete výrazy z oblasti ochorení srdca, cukrovky aj obezity.

people.png

Glykémia

Glykémia je aktuálna hladina alebo množstvo glukózy v krvi. Udáva sa v jednotkách milimol na jeden liter (mmol/l). U zdravého človeka je glykémia nalačno v rozpätí od 3,3 mmol/l až po 5,5 mmol/l.Glykémia je aktuálna hladina alebo množstvo glukózy v krvi. Udáva sa v jednotkách milimol na jeden liter (mmol/l). U zdravého človeka je glykémia nalačno v rozpätí od 3,3 mmol/l až po 5,5 mmol/l.

Prečítajte si viac

Hyperglykémia

Hyperglykémiou označujeme stav, keď hladina cukru v krvi presiahne nalačno 5,6 mmol/l alebo po jedle viac ako 7,8 mmol/l. Hyperglykémiou označujeme stav, keď hladina cukru v krvi presiahne nalačno 5,6 mmol/l alebo po jedle viac ako 7,8 mmol/l.

Prečítajte si viac

Fruktóza

Ovocný cukor- fruktóza má vyššiu sladivosť ako repný cukor a pri svojej sladivosti obsahuje o polovicu menej energie. Ovocný cukor- fruktóza má vyššiu sladivosť ako repný cukor a pri svojej sladivosti obsahuje o polovicu menej energie.

Prečítajte si viac

Alternatívne sladidlá

Čo sú alternatívne sladidlá? Med, jačmenný slad, agávový sirup, ryžový slad, kukuričný sirup, trstinová melasa, javorový sirup.Čo sú alternatívne sladidlá? Med, jačmenný slad, agávový sirup, ryžový slad, kukuričný sirup, trstinová melasa, javorový sirup.

Prečítajte si viac

Prihláste sa do programu diabetikov

Naučíme vás zvládať vaše ochorenie

Prihlásiť sa do programu

Linka pre zdravie

Odpovieme na otázky o ochoreniach srdca, cukrovke, nadváhe a obezite.

Viac o linke