Čo je to emočné jedenie:

  • keď si vylepšujete náladu jedlom
  • keď vám niekto ublíži a vy idete do kuchyne a ublížite si jedlom ešte viac
  • je to „tabletka proti bolesti“ s negatívnymi vedľajšími účinkami

Ak sa jedlom upokojujete, odmeňujete alebo utešujete, nie je to dobrá cesta. Vaším spoločníkom sa totiž stane obezita. Snažte sa preto nájsť iné riešenie svojich problémov. Skúste to takto:

1. Uvedomte si spúšťač, ktorý u vás vyvoláva stresovú reakciu s nutkaním niečo zjesť

2. Pokiaľ je to možné, spúšťač stresu obmedzte, ideálne, ak sa mu viete celkom vyhnúť (napr. nebudem sledovať politické debaty, keď viem, že ma to vždy rozčúli). Ak sa to dá, aj keď je to beh na dlhú trať, učte sa riešiť samotný problém, ktorý je pre vás stresujúci. Zmeníte tak emóciu a tým aj správanie, ktoré sa viaže k danej situácii.

3. Pripravte sa na stres vopred. Premyslite si, ako naň budete reagovať, aby ste ho neriešili jedlom. Naplánujte si konkrétne príjemné činnosti, ktoré vo vás vyvolávajú uvoľnenie (napr. cvičenie, ktoré vás baví, masáž, horúca vaňa, relaxácia).

Ako zvládať emócie inak než jedlom?

  • Pripravte si dopredu zoznam príjemných náhradných činností, ktorý budete mať na nejakom viditeľnom mieste.
  • Dodržujte pravidlo, že v stave najväčšieho rozrušenia nebudete jesť sladkosti či iné dobroty, prípadne si ich doprajete, až keď napätie opadne. Napätie bude zákonite časom klesať aj bez konzumácie jedla. Vyčkajte teda v stave najväčšieho rozrušenia pár minút, kým sa rozhodnete stres „riešiť“ sladkosťou. S vychladnutou mysľou nájdete pravdepodobne rozumnejšie riešenie, hlavne ak sladkosť nahradíte niečím iným príjemným.
  • Výbornou formou riešenia stresu je fyzická aktivita, pričom to nemusí byť nič náročné. Postačí prechádzka, ktorá pomôže oslabiť napätie.
  • K zmierneniu napätia pomáha aj jednoduché dýchanie. Zhlboka sa nadýchnite do brucha, pokračujte do hrudníka a zhlboka vydýchnite.
  • Skúste techniku kotvenia – predstavte si čo najživšie nejakú situáciu, keď vám bolo dobre a spojte tento pocit s nejakým gestom (napr. si chytíte náramok). V napätej situácii toto gesto použite. Po nácviku by pozitívne emócie z tohto gesta mali prebiť negatívne emócie.
  • Snažte sa zvládať negatívne emócie len tým, že ich budete pozorovať. Bez toho, aby ste tieto emócie posudzovali, hodnotili ich pravdivosť alebo dôležitosť, bez toho, aby ste sa snažili ich meniť alebo sa im vyhnúť. Zapojte svojho vnútorného pozorovateľa a len sledujte, čo sa pri napätí deje. Sila týchto emócií by mala slabnúť, pretože k nim zmeníte postoj.

Majte na pamäti, že zvládanie emócii ako je hnev, úzkosť, strach, únava, nuda, je individuálny proces a nie je vždy ľahké nájsť ideálnu cestu. Skúšajte, experimentujte s rôznymi metódami a dajte si čas na objavovanie toho, čo vám najviac vyhovuje. Sústredenie sa na správne a zdravé spôsoby zvládania emócií môže posilniť nielen vaše fyzické, ale aj psychické zdravie.