Strava bohatá na antioxidanty znižuje riziko vzniku cukrovky

03.07.2018

Vo francúzskej štúdii publikovanej v časopise Diabetológia sa uvádza, že ženy s vyšším antioxidačným skóre mali o štvrtinu nižšie riziko diabetu 2. typu v porovnaní so ženami, ktorých strava bola chudobná na antioxidanty.

Vedci skúmali 64-tisíc žien po dobu 15 rokov, aby zistili, či zloženie ich stravy súvisí s rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Na začiatku štúdie vyplnili dietetický dotazník, ktorý obsahoval informácie o viac ako 200 potravinách. To umožnilo výskumníkom posúdiť celkovú kapacitu antioxidantov každej účastníčky výskumu. Žiadna zo žien nemala diabetes pred začatím štúdie.

Behom 15 rokov sledovania sa diabetes 2. typu objavil u 1 751 pozorovaných žien. Boli to práve tie s nízkou spotrebou antioxidantov. Naopak - čím viac týchto látok ženy konzumovali, riziko vzniku cukrovky sa znižovalo.

"Toto spojenie pretrváva po zohľadnení všetkých ostatných hlavných rizikových faktorov diabetu: fajčenie, úroveň vzdelania, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu, rodinná anamnéza cukrovky a predovšetkým BMI," uviedla hlavná autorka štúdie Francesca Romana Manciniová z francúzskeho Národného ústavu zdravotníctva a lekárskeho výskumu.

Potraviny a nápoje, ktoré najviac prispeli k vyššiemu množstvu prijatých antioxidantov, boli ovocie a zelenina, čaj a červené víno (mierne). Keďže u kávy už boli dokázané účinky súvisiace so zníženým rizikom cukrovky 2. typu, bola z tohto výskumu vylúčená.

"Vieme, že antioxidanty vyvažujú účinok voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky, ale okrem toho je pravdepodobné, že ovplyvňujú aj citlivosť buniek na inzulín. Je potrebné venovať sa tomu v budúcich štúdiách," dodala Manciniová.

Zdroj: http://www.diabetes.co.uk/news/2017/nov/eating-more-antioxidant-rich-food-could-reduce-type-2-diabetes-risk-95772469.html


Váš názor
Nakoľko vám pomohla táto stránka?
Hodnotenie
Na aký problém ste narazili?
Čo sa vám páčilo?
Pozor! Pravdepodobne ste zadali osobné údaje.
Ďakujeme!
Ďakujeme!